Blog

7 tipp, hogyan válassz ajándék karórát szeretteidnek

Astron Csapat
2021.11.24 17:52
7 tipp, hogyan válassz ajándék karórát szeretteidnek

Karórát vásárolni nem is olyan egyszerű feladat. Ha ajándéknak szánod, akkor még nagyobb lehet a kihívás. Egy funkcionális, tehát hasznos eszközről van szó. Ugyanakkor egyáltalán nem mellékes a kinézete, hiszen a karóra napjainkban az öltözék igen fontos kiegészítője is egyben. Amikor tehát szeretteidnek ajándékot vásárolsz, az sokat elmond arról is, mennyire ismered az adott személyt. Lehet, már hosszú évek óta ismeritek egymást, de az is elképzelhető, hogy csak most próbálod felkelteni a figyelmét. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni, mielőtt megvásárolnád az ajándék karórát:

1.    Figyeld meg az öltözködési stílusát!

Mielőtt megvásárolnád a karórát, érdemes megfigyelni vagy átgondolni, hogy általánosságban hogyan öltözködik. Milyen stílust kedvel a leginkább, vagy miben érzi kényelmesen magát.

A karóra elválaszthatatlan része lett az öltözetünknek, ezért harmóniában is kell lennie vele. Van, aki a csinosabb ruházatot kedveli inkább. Az ilyen személynek a konzervatív, vagyis klasszikus stílusú karórákból érdemes választani, de hölgy esetén az ékszerórákban is érdemes gondolkodni.

Van aki a praktikumot részesíti előnyben, és a kényelmes öltözetet választja, amikor csak lehet. Ebben az esetben a karóra formája, színe és számlapja is a praktikusságot kell sugározza.

Amikor karórát szeretnél ajándékba vásárolni, a pontos életkor nem annyira lényeges, az életkorszak viszont fontos lehet. Hiszen például más stílust és színvilágot kedvel egy tinilány, és más az ízlésvilága egy harmincas éveiben járó nőnek. Óvakodjunk viszont az általánosítástól, ugyanis az életkorszak csak egy szempont a sok közül, de nem az egyetlen. Segíthet nagyjából meghatározni a stíluscsoportot, de nem pótolja a személyes kapcsolatból merített információkat, ötleteket.

 

2.    Tudd meg a kedvenc színét

A stílus meghatározásával rögtön felmerül a következő kérdés: milyen színeket vagy színárnyalatokat kedvel leginkább a megajándékozni kívánt személy? Ez ugyanis meglátszik az öltözködésében. És mint korábban is említettük, a karórának harmonizálnia kell az öltözet többi elemével. Tehát nem csupán az a kérdés, hogy mi a kedvenc színe, hanem az is fontos szempont lehet, hogy melyik szín passzol a legtöbb ruhájához.

A karóra tokjának, számlapjának színe, valamint a bőrszíj vagy fémcsat színárnyalatai azok, amelyek befolyásolhatják az öltözékkel való harmóniát. A legtöbb esetben a karóragyártók odafigyelnek arra, hogy az óra színvilága önmagában harmonikus legyen. De arra, hogy ez a ruházathoz is passzoljon, a felhasználónak kell odafigyelnie.

Fontos kérdés, hogy szokott-e ékszereket hordani? Ha igen, milyen színűeket? Fontos, hogy a tok színe és az óra fémcsatja harmonizáljon az éppen viselt ékszerekkel. Ha tehát valaki inkább az ezüstszínű ékszereket kedveli, azokhoz leginkább az ezüstszínű tokkal rendelkező karórát illik felvenni. Hasonló a helyzet az arany vagy a rózsaarany színű ékszerekkel. Ha a hölgy ugyanúgy kedveli az arany- és az ezüstszínű ékszereket, nagyszerű választás lehet egy kéttónusú (bicolor) bevonatos karóra is.

Amennyiben bőrszíjas órát szeretnénk vásárolni, ebben az esetben fontos, hogy a bőrszíj színe és az egyéb bőr kiegészítők (cipő, öv, női táska) színei összeillők legyenek.

3.    Nézd meg, milyen karórái vannak már

Természetes igényünk, hogy az ajándékunk olyan legyen, amilyennel még nem rendelkezik az, akinek szánjuk. Mégis érdemes megfigyelni, hogy jelenleg milyen stílusú, formájú, színű órát használ a megajándékozni kívánt személy! Ez sokat elárulhat az órákra vonatkozó preferenciáiról. Sőt, segíthet abban is, hogy eldöntsük: bőrszíjas vagy fémcsatos, kerek vagy szögletes, kisebb vagy nagyobb méretű tokozattal rendelkező karórát szeretnénk-e vásárolni.

 

4.    Gondold át, mikor szeretné majd használni

A tökéletes ajándék óra kiválasztásában fontos szempont az is, hogy milyen alkalomra vásároljuk. Vagyis milyen alkalmakon szeretnénk látni a karján a tőlünk kapott ajándék órát. Az ünnepi öltözethez inkább az ékszerórák vagy a klasszikusan elegáns (casual stílusú) karórák illenek jobban. Ugyanez igaz az üzleti vagy hivatalos közegekben is.

A hétköznapokon a praktikus szempontok a lényegesebbek, mit például a karóra vízmentessége, a számlap letisztultsága vagy szíj/fémcsat tartóssága.

Az ajándékozás évszaka is segíthet a legjobb ajándék karóra kiválasztásban. Például tavasszal értelemszerűen a vidámabb, világosabb színűekből érdemes választani. Ha a megajándékozni kívánt személy szereti és követi a divatot, érdemes lehet odafigyelni az év divatszínére, amely meghatározza az éppen aktuális ruhakollekciók színvilágát is.

 

5.    Ne becsüld alá a fémallergiát

A szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok sok esetben fémallergiához vezetnek. Ez a bőrbetegség ellehetetleníti a fém ékszerek vagy akár a fém karórák használatát. A fémallergia sajnos egyre gyakoribb problémát jelent napjainkban.

A leggyakoribb okozóként a különféle bizsu ékszerek és kiegészítők viseletét emlegetik a szakemberek. Ezek rossz minőségű fémötvözetekből és mérgező vegyületekből készülnek, illetve gyenge minőségű bevonatokat alkalmaznak a gyártásuk során.

Éppen ezért elővigyázatosságból, illetve megelőzési céllal is, a nemesacél, kerámia vagy titánium anyagból készült karórákat javasoljuk. A súlyos fémallergia esetén van, aki az acél ékszereket, órákat sem tudja hordani, annyira telítődött már a szervezete méreganyagokkal. Ebben az esetben kerámiából vagy titániumból készült karórákat javasoljuk, mivel ezek szilárd és kopásálló anyagok ugyan, de nem fémek.

Ha bármilyen okból mégis egy fémötvözetből készült karórában gondolkodnál, ragaszkodj ahhoz, hogy minimum IP (iron plating) bevonattal legyen ellátva. Ez hosszabb ideig védi a bőrt a káros anyagok kioldódásától.

 

6.    Csomagolás

A piackutatás és vásárlás során ritkán esik szó a karóra csomagolásáról. Itt nem az ajándék díszcsomagolásról van szó. Hanem arról, hogy annak eltávolítása után mivel találkozik először a megajándékozott hölgy: egy papírtasakkal vagy egy igényes díszdobozzal? A komolyabb óramárkák forgalmazói odafigyelnek arra, hogy karóráikat igényes dobozba csomagolva adják, hiszen ez is része a minőségi összképnek, egyben fontos segítség a későbbi pormentes tárolásban is.

 

7.    Milyen értékhatárban gondolkodsz?

A végére hagytuk az egyik legfontosabb szempontot: az ajándék karórára szánt keretösszeget. Nem arról szól ez a pont, hogy fukarkodjunk az ajándékkal. De mindenképp cél, hogy a meghatározott keretösszegből ár-érték arányban is a legtöbbet hozzuk ki. Nemcsak kinézetben és márkajelzésben, hanem az anyagok és a kivitelezés minőségében is. A fémallergiáról szóló részben láthattuk, hogy a választott ajándék akár az egészségre is káros lehet.

A minőséget manapság sajnos már nem csak pénzben mérik. A karórák piaca is telítődött a látványos, jól reklámozott, de silány minőségű termékekkel. De ha ezt a 7 tippet figyelembe veszed, jó eséllyel olyan ajándék karórát választasz, amely minőségében és szépségében is örömöt szerez majd szeretteidnek.

 

Az ASTRON magyar óramárka sokszínű lehetőségei között bőséggel találsz olyan órát, amellyel örömöt szerezhetsz szeretteidnek. Kattints ide és nézz körül: https://www.astronora.hu/karorak